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Pick of the Month September: « L’Éthiopie – Äthiopien »

Understanding Contemporary Ethiopia – Monarchy, Revolution and the Legacy of Meles Zenawi

When we think of Ethiopia we tend to think in cliches: Solomon and the Queen of Sheba, the Falasha Jews, the epic reign of Emperor Haile Selassie, the Communist Revolution, famine and civil war. Among the countries of Africa it has a high profile yet is poorly known. However all cliches contain within them a kernel of truth, and occlude much more. Today’s Ethiopia (and its painfully liberated sister state of Eritrea) are largely obscured by these mythical views and a secondary literature that is partial or propagandist. Moreover there have been few attempts to offer readers a comprehensive overview of the country’s recent history, politics and culture that goes beyond the usual guidebook fare. Understanding Contemporary Ethiopia seeks to do just that, presenting a measured, detailed and systematic analysis of the main features of this unique country, now building on the foundations of a magical and tumultuous past as it struggles to emerge in the modern world on its own terms.

Gérard Prunier / Éloi Ficquet

Hurst / 2015 / 416 pp


Éthiopie, une histoire – Vingt siècles de construction nationale

L’Éthiopie, qui est devenue la deuxième population africaine par le nombre, se trouve aussi embarquée dans une dynamique de développement sans précédent faisant d’elle un « lion » économique de l’Afrique. Cet ouvrage étudie la configuration humaine et son attache dans le temps, les défis sociaux, économiques et politiques entrainés par celle-ci, au travers de la construction nationale éthiopienne. En se concentrant sur la myriade d’identités éthiopiennes, et accompagné d’une iconographie abondante, ce livre donne au travers de l’histoire du pays une clef de compréhension du monde actuel.

Serge Dewel

L’Harmattan / 2021 / 480 p.


Äthiopien –  Geschichte / Kultur / Herausforderungen

Dieses Buch ist ein Kompendium für Reisende, Studierende, Wirtschaftsvertreter, Afrikainteressierte und Entscheidungsträger in Politik und Stiftungswesen.
85 Fachleute aus 15 Ländern berichten über das Land der Urzeit-Dame `Lucy´, über seine Felsenkirchen und Nationalparks, über das Zusammenleben von Christen und Muslimen und über fremde Kulturen, aber auch über die aktuellen Entwicklungen und großen Herausforderungen in der Region.
In zehn Kapiteln werden Land und Leute, Geschichte, Kultur, Religion, Gesellschaft und Politik, jüngste Entwicklungen und einmalige Reiseziele beschrieben und mit Übersichten, Karten, Literaturhinweisen und Fotos dokumentiert.

Uhlig, Siegbert / Appleyard, David L. / Bausi, Alessandro / Hahn, Wolfgang / Kaplan, Steven (Hrsg.)

Harrassowitz / 2018 / 396 S.


The Shadow King

Set in Ethiopia at the very start of WWII, The Shadow King tells the story of orphaned Hirut, who struggles to adapt to her new life as a maid. Her employer, an officer in Emperor Haile Selassie’s army, rushes to mobilize his strongest men before the Italians invade.

As the war begins in earnest, Hirut and the other women long to do more than care for the wounded and bury the dead. When the Emperor goes into exile and Ethiopia quickly loses hope, it is Hirut who offers a plan to maintain morale. She helps disguise a gentle peasant as the emperor and soon becomes his guard, inspiring other women to take up arms.

But how could she have predicted her own personal war, still to come, as a prisoner of one of Italy’s most vicious officers? The Shadow King is a gorgeously crafted and unputdownable exploration of female power and what it means to be a woman at war.

Maaza Mengiste

Canongate / 2020 / 428 pp

For further information have a look at Project 3541. There you find an archive of photographs shared by family members and loved ones of those who lived during the 1935-41 war between Ethiopia and Italy. The collection also includes images from the private collection of Maaza Mengiste, whose novel The Shadow King, mentioned above, tells the story of this war and those who lived through it.


Ali und der Zauberkrug – ein musikalisches Märchen aus Äthiopien

Ali lebt mit seiner Mutter in einer ärmlichen Hütte im äthiopischen Erer-Tal. Sein größter Schatz ist eine Hirtenflöte – ein Geschenk seines verstorbenen Vaters. In jeder freien Minute übt Ali auf seinem Instrument und bald ist er der beste Flötenspieler des Dorfes.
In einer Gewitternacht spielt Ali in der Nähe eines Friedhofs. Von der zauberhaften Flötenmusik angelockt, erscheint eine weiße Gestalt… Sie ist von Alis Können sehr angetan und belohnt ihn mit einem Tonkrug. Der alte Krug ist aber kein gewöhnlicher Krug! Dank seiner Hilfe kommen Ali und seine Mutter über Nacht zu Wohlstand. Alle Dorfbewohner freuen sich mit ihnen – bis auf Alis habgierige Tante. Sie schickt ihre Tochter Amina, die Fidel spielt, zu der weißen Gestalt und fordert einen noch größeren Tonkrug, um noch reicher zu werden… – Ob dieser Plan wohl aufgeht?
Das wunderschöne Bilderbuch, das die Illustratorin Brigitte Smith im Stil von äthiopischen Tafelbildern illustriert hat, bietet auch Hintergrundinformationen über das heutige Leben in Äthiopien. Wie wohnen und arbeiten die Menschen dort, welche Rolle spielt die Musik und wie kann man sich selbst eine Hirtenflöte basteln?

Karlheinz Böhm, ill. von Brigitte Smith

Schott / 2005 / 36 S.


Ethiopia – Recipes and Traditions from the Horn of Africa

Ethiopia stands as a land apart: never colonized, it celebrates ancient traditions. The fascinatingly distinct cuisine is influenced by a history enriched with a religious mix of Judaism, Christianity, and Islam, as well as some of the most fertile land on the continent.

In this cookbook, Ethiopia’s gourmet guru seeks to spread love for the country’s cuisine. After working as a chef around the world, Yohanis Gebreyesus decided it was time to go home and put his skills to showing off what his home country has to offer. Now, he’s dedicating his work to opening the world’s eyes to Ethiopian cuisine

The delicious dishes featured here include Doro Wat, chicken stewed with berbere spice, Siga Tibs, flashfried beef, and Asa Shorba, a hearty spiced fish soup, plus vegetarian dishes such as Gomen, collard greens with ginger and garlic, Azifa, green lentil salad, and Dinich Alicha, potatoes and carrots in an onion turmeric sauce.

Along with photography of the stunning landscapes and vibrant artisans of Ethiopia, combined with insightful cultural and historical details, this book demonstrates why Ethiopian food should be considered one of the world’s most singular and enchanting cuisines.

Yohanis Gebreyesus

Interlink Books / 2019 / 224 pp

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